Zapraszamy do udziału w VII Ogólnopolskiej Konferencji Compliance & AML, która odbędzie się w formule online, 20-21 kwietnia 2021 r.
Jest to największe, coroczne spotkanie przedstawicieli środowiska compliance oraz AML, organizowane przez Stowarzyszenie Compliance Polska przy wsparciu Langas Group.

Panelistami i prelegentami będą przedstawiciele instytucji rynkowych, organów nadzoru, kancelarii prawnych ale przede wszystkim sami specjaliści compliance i AML, którzy podzielą się swoimi międzynarodowymi doświadczeniami, prezentując przy tym najnowsze trendy i kierunki zmian.

 

PROGRAM KONFERENCJI

DZIEŃ 1 / 20 KWIETNIA 2021
DZIEŃ COMPLIANCE

08.30   Rejestracja uczestników, sprawdzenia ustawień (dla uczestników on-line)

09.00   Oficjalne otwarcie VII Ogólnopolskiej Konferencji Compliance & AML
Paweł Kuskowski, Przewodniczący Stowarzyszenia Compliance Polska
Marc Taverner, Executive Director, The International Association for Trusted Blockchain Applications

09.25   przerwa 5 min

09.30   Nowe wyzwania dla działów Compliance i AML w dobie pandemii.
Izabela Olszewska, członek Zarządu ds. Rozwoju Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie

09.45   przerwa 5 min

09.50   panel „Wyzwania CDO. Kiedy przenieść dane do chmury i jak to zrobić bezpiecznie?”
Gerard Karp, Head of TMT/IP & Data Protection w PwC Legal – moderator panelu
Łukasz Węgrzyn, Partner Kochański & Partners
Paweł Wałuszko – Ekspert ds. Cyberbezpieczeństwa w zakresie monitoringu behawioralnego i wczesnego wykrywania anomalii
Michał Kaczorowski, Senior Commercial Counsel CEE w GOOGLE

10.20   przerwa 5 min

10.25   panel „Covid 19 – wyzwania dla compliance w dobie kryzysu”
Paweł Dudojc, Counsel, PwC Legal – moderator panelu
Dominik Thier, Dyrektor Dep. Zgodności, Radca prawny, DNB Bank Polska S.A.
Piotr Rówiński, Partner PwC, Usługi zarządzania ryzykiem
dr Piotr Kuszewski, Instytut Bankowości, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

10.55   przerwa 5 min

11.00   panel „Ustawa o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych – ewolucja czy rewolucja w compliance? 
Paweł Dudojc, Counsel, PwC Legal – moderator panelu
Rafał Hryniewicz, Prezes Zarządu E-nform
Angelika Ciastek-Zyska, Dyrektor w Zespole usług śledczych i zarządzania ryzykiem nadużyć PwC Polska
dr Wojciech Nagel, Przewodniczący Rady Nadzorczej Fundacji GPW
Łukasz Taras, Kierownik Wydziału Zarządzania Zgodnością, Orange Polska

11.30   przerwa 5 min.

11.35   panel „RODO a compliance czyli o zacieraniu granic w nowoczesnym świecie”
Gerard Karp, Head of TMT/IP & Data Protection w PwC – moderator panelu
Ewa Niesiołowska, Inspektor Ochrony Danych i Risk Manager GK Integer
Monika Krasińska, Dyrektor Departamentu Orzecznictwa i Legislacji w Urzędzie Ochrony Danych Osobowych
dr hab. Krzysztof Walczak, Partner w kancelarii C&C Chakowski & Ciszek

12.10   przerwa 40 min.

12.50   Rekomendacja Z
dr Łukasz Cichy, radca prawny, ekspert GRC

13.10   przerwa 5 min.

13.30   panel „Nowelizacja KSH a compliance, dobre praktyki komitetu audytu”
dr Łukasz Cichy, radca prawny, ekspert GRC
Ilona Pieczyńska – Czerny, Dyrektor, PwC Polska

13.45   przerwa 5 min..

13.50   panel „Etyka w farmacji”
Agnieszka Kosowska, Radca prawny, Dyrektor ds. prawnych i relacji zewnętrznych Grupy Polpharma Biologics – moderator panelu
Oskar Filipowski, Chief Compliance Officer, Polpharma
Weronika Ciepluch – Dratwa, Health Care Compliance Officer, MD & Consumer, Poland & Baltics Johnson & Johnson Poland
Adam Gartych, Head of Quality & Governance, Biogen Poland

14.15   przerwa min 5 min.

14.20   panel „Implementacja GRC w praktyce”
dr Łukasz Cichy, radca prawny, ekspert GRC
Monika Gorgoń, Dyrektor Działu Compliance i Ryzyka, Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie

14.45   Podsumowanie 1. dnia Konferencji
Paweł Kuskowski, Przewodniczący Stowarzyszenia Compliance Polska

 

 

DZIEŃ 2 / 21 KWIETNIA 2021
DZIEŃ AML

08.30   rejestracja uczestników, kontrola ustawień dla uczestników on-line

09.00   Krajowa ocena ryzyka prania pieniędzy oraz finansowania terroryzmu – wpływ na instytucje obowiązane
dr hab. Sebastian Skuza, Sekretarz Stanu, Generalny Inspektor Informacji Finansowej

09.20   przerwa 5 min.

09.25   V. i VI. Dyrektywa – doświadczenia spoza Polski (panel w języku angielskim bez tłumaczenia)
Barbara Hałasek, Coinfirm – moderator panelu
Thomas Ball – Group Money Laundering Officer & Head of AFC/AML at N26 
Adam McLaughlin, Global Head of AML Strategy and Marketing and the AML Subject Matter Expert at NICE Actimize

09.55   przerwa 5 min.

10.00   Od IV do VI Dyrektywy AML – dokąd zmierzamy? wyzwania?
Tomasz Wojtaszczyk Head of Compliance Department mBank Hipoteczny – moderator panelu
Monika Dobrowolska, Compliance Manager, Blue Media S.A.
Katarzyna Drzensla, Oficer ds. Przeciwdziałania Praniu Pieniędzy (MLRO), ING Bank Śląski
Edyta Zdziarska, ekspert AML

10.30   przerwa 5 min.

10.35   Ankieta dla instytucji płatniczych
dr Piotr Brudnicki oraz Grzegorz Drabarek – eksperci w Zespole Przeciwdziałania Praniu Pieniędzy, Departamentu Compliance Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego

10.55   przerwa 5 min.

11.00   Szara Strefa – wpływ na AML
Arkadiusz Matusiak, Counsel at Wolf Theiss, Head of White Collar Crime

11.20   przerwa 5 min.

11.25   Kryptowaluty – jak przeciwdziałać praniu pieniędzy?
Barbara Hałasek, Coinfirm

11.45   przerwa 5 min.

11.50   Gry wideo a waluty wirtualne i AML
Michał Pękała, szef Departamentu Gamingu w kancelarii Maruta Wachta

12.10   przerwa 5 min.

12.15   Nowe obowiązki związane z wdrożeniem CRBR
Ewa Tomaszewska, Departament Zgodności, Toyota Bank S.A.  – moderator panelu
Monika Błaszczyk, Dyrektor Biura Wsparcia Procesów PPP, Santander Bank Polska
Paweł Mardas, Partner w Kancelarii Kochański & Partners, Szef Praktyki Fuzji i Przejęć

12.45   przerwa 5 min.

12.50  Europejska Agenda zmian AML
Aleksandra Bańkowska, Adwokat, Partner w kancelarii PwC Legal
Łukasz Łyczko, Radca Prawny, Counsel w kancelarii PwC Legal

13.10   Podsumowanie konferencji
Paweł Kuskowski, Przewodniczący Stowarzyszenia Compliance Polska

Wierzymy, że prezentowane tematy, podobnie jak w poprzednich latach, spotkają się z dużym zainteresowaniem i będą okazją do wymiany doświadczeń w gronie profesjonalistów.

Dobór tematów jest obecnie poddawany przez Radę Programową szerokim konsultacjom środowiskowym.

W skład Rady Programowej VII Ogólnopolskiej Konferencji Compliance weszli:

  • Paweł Kuskowski, CEO i założyciel firmy Coinfirm, przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia Compliance Polska
  • dr Łukasz Cichy – ekspert GRC, specjalizuje się w zagadnieniach corporate governance, kontroli wewnętrznej, compliance, audytu wewnętrznego, zarządzania ryzykiem i whistleblowingu
  • Paweł Dudojc – Counsel, PwC Legal Żelaźnicki sp. k., specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych i compliance, a także w technologii finansowych oraz regulacyjnych (FinTech oraz RegTech)
  • Tomasz Wojtaszczyk, certyfikowany ekspert w dziedzinie przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu i compliance, praktyk bankowy z wieloletnim doświadczeniem zawodowym w obszarze przeciwdziałania praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu w instytucjach finansowych

Uczestnikami tegorocznej konferencji będą przedstawiciele międzynarodowego środowiska compliance i AML, sektora bankowego, kapitałowego i ubezpieczeniowego.

 

Do zobaczenia na Konferencji!

W imieniu Zarządu Stowarzyszenia Compliance Polska

Paweł Kuskowski
Przewodniczący Stowarzyszenia Compliance Polska